فراموش کردم
اعضای انجمن(400) قوانین سایت مقررات انجمنها
جستجوی انجمن
سعید فرزانه (saeed-f55 )    

آیا "فردو" در برابر "بمبهای سنگرشکن" آمریکا مقاومت میکند؟ + تصاویر شبیهسازیشده حمله به فردو

منبع : http://www.yjc.ir/fa/news/4354418/%D8%A2%DB%8C%D8%
درج شده در تاریخ ۹۲/۰۲/۱۷ ساعت 00:09 بازدید کل: 367 بازدید امروز: 252
 
"سنگرشکن" "GBU-57A/B" موشک 14 تنی هدایت‌شونده نیروی هوایی آمریکا است که به بمب سنگرشکن معروف است، این بمب نسبت به همتاهای خود که تنها 2 تن هستند بسیار بسیار بزرگ‌تر و ویرانگرتر است.

به گزارش خبرنگاردفاعی-امنیتی باشگاه خبرنگاران، به تازگی "نیروی هوایی آمریکا" آخرین تغییرات و اصلاحات روی "بمب سنگرشکن" معروف خود انجام داد تا شاید بتواند با این بمب غول‌پیکر چندصد میلیون دلاری "نیروگاه فردو" را هدف‌گیری کند.


تصویری از فردو

اما در شرایط بسیار بد اقتصادی آمریکا و درحالی که میزان فقر و بیکاری هر روز در این کشور افزایش می‌یابد، چه دلیلی دارد "پنتاگون" چنین پروژه گران قیمتی را اجرا کند که احتمال عملیاتی شدن آن بسیار ضعیف است. نکته دیگری که در این میان به چشم می‌خورد، این است که گفته می‌شود بمب 400 میلیون دلاری سنگرشکن آمریکا تنها ویژه "نیروگاه‌های هسته‌ای ایران" بویژه "تاسیسات فردو" ساخته شده است.

البته توانایی‌های دفاعی و مقاومتی ایران تا حدی افزایش یافته که فردورا به یک سایت غیر قابل نفوذ تبدیل کرده است. اینکه آمریکا چنین هزینه‌ای را صرف تنها ساختن یک بمب می‌کند، نشان از قدرت بالای دفاعی ایران و پیشرفت علمی کشور در زمینه‌های سازه‌های بسیار مقاوم است.



"باشگاه خبرنگاران" قصد دارد در این گزارش به معرفی بمب سنگرشکن آمریکا و ارزیابی توانایی استقامت نیروگاه‌های هسته‌ای ایران بویژه نیروگاه فردو در برابر این بمب 14 تنی بپردازد.

بمب سنگرشکن چیست؟ "Bunker Buster"

 

بمب سنگرشکن ‏ نوعی بمب است که برای تخریب اهداف مقاوم شده زیرزمینی همچون پناهگاه‌ها و سنگرهای زیرزمینی و همچنین تاسیسات بتونی مدفون شده در عمق سطح زمین استفاده می‌شود. "فیوز انفجاری" این بمب، طوری طراحی شده است که به هنگام برخورد با هدف، به لایه‌های گرانیت و فولاد محافظ اطراف تاسیسات اتمی نفوذ می‌کند.

از سنگرشکن‌ها به عنوان مادر بمب‌های جهان یاد می‌شود، زیرا قابلیت‌های منحصر به فردی دارند، به‌طوری که این بمب‌ها با عبور از بتن‌ سخت و با نفوذ به داخل زمین می‌توانند تاسیسات و ساختمان‌های زیر زمینی را نابود کند.

تاریخچه‌ بمب‌های سنگر شکن

در "جنگ جهانی دوم"، "بارنز والیس" "Barmes Wallis"، مخترع "بمب جهنده" "bouncing Bomb" دو بمب طراحی کرد که از نیاکان بمب‌های سنگرشکن کنونی به حساب می‌آیند؛ بمب 5 تنی "پسر قدبلند" ""Tallboy و بمب 10 تنی"زلزله" "earthquake".

 

بمب‌های پسر قدبلند و زلزله

این بمب‌ها از طراحی آیرودینامیک فوق‌العاده‌ای بهره می‌برند، زیرا قسمت عقب آن‌ها پروانه‌ای تعبیه شده بود که باعث چرخش بمب می‌شد. زمان شلیک بمب از ارتفاع هفت هزار متری، چرخش بمب باعث فراتر رفتن سرعت آن از سرعت صوت می‌شد.

بمب‌های زلزله و قدبلند، مجهز به فلزی بسیار مقاوم بودند که مانع تخریب بمب در اثر اصابت به سطح سخت می‌شد و بمب داخل زمین فرو می‌رفت.

گرچه می‌توان این بمب‌ها را از خانواده "بمب‌های بتن‌شکن" امروزی قلمداد کرد اما تئوری اصلی بمب زلزله پیچیده‌تر از نفوذ به داخل سطح سخت بود. بمب‌های زلزله برای اصابت مستقیم به هدف طراحی نشده بودند، بلکه زیر هدف نفوذ کرده و در شالوده ساختمان موج عظیمی ایجاد می‌کردند. سپس با انفجار بمب، حفره‌ای عظیم در زیر ساختمان ایجاد شده که باعث فروریختن ساختمان می‌شد.

در ادامه به بمب سنگرشکن ویژه آمریکا اشاره خواهد شد.

بمب سنگرشکن ("Massive Ordnance Penetrator" ("MOP"

 

 

 

"Massive Ordnance Penetrator" یا"MOP" یک بمب عظیم 14 تنی است و فیوزهای قابل تغییری دارد که قابلیت نفوذ آن در دل زمین را به حداکثر افزایش می‌دهد. این بمب به سیستم راهنمایی مجهز است که دقت آن را افزایش می‌دهد و همچنین تجهیزات بسیار مدرنی دارد که ادعا می‌شود از توانایی تخریب "تاسیسات اتمی اورانیوم فوردو" برخوردار است.

"سنگرشکن" "GBU-57A/B" موشک 14 تنی هدایت شونده نیروی هوایی آمریکا است که به بمب سنگرشکن معروف است. این بمب نسبت به همتاهای خود که تنها 2 تن هستند بسیار بسیار بزرگ‌تر و ویرانگرتر است.

در سال 2002 شرکت آمریکایی "Northrop Grumman and Lockheed Martin"به دنبال ساخت بمبی 314 تنی بودند که بتواند در اعماق زمین نفوذ کند. اما هزینه صدها میلیون دلاری و مشکلات فنی این بمب، این شرکت را مجبور به ترک پروژه کرد.


کارشناسان این بمب را مادر بمب‌های دنیا نامیده‌اند

"وزارت دفاع آمریکا" در تحقیقی که از میزان خرابی و قدرت بمب‌های سنگرشکن در "جنگ عراق انجام داد، متوجه شد میزان نفوذ و قدرت تخریب این بمب‌ها بسیار پایین بوده است. از اینرو، "پنتاگون" با همکاری "سازمان کاهش تهدید دفاعی" "DTRA"، پروژه "بمب سنگرشکن" "MOP "را آغاز کرد.

طراحی و توسعه این بمب در "پژوهشگاه نیروی هوایی آمریکا" انجام شده و "شرکت هوایمایی بویینگ"، آزمایشات نهایی آن را انجام داده است.

برای حمل این بمب‌ها از "هواپیماهای بمب‌افکن" "B-2" و "B-52"، استفاده می‌شود. "بمب‌افکن b-2" به دلیل اینکه می‌تواند بمب‌های بسیاری را همزمان شلیک کند شهرت بالایی دارد، اما به خاطر وزن بسیار بالای بمب سنگرشکن، تنها دو موشک از این بمب روی بمب‌افکن‌های B-2  و B-52تعبیه خواهد شد. برنامه ساخت این بمب‌افکن‌ها حدود 2.5 میلیون دلار برای مالیات‌دهندگان آمریکایی هزینه دارد.


بمب‌افکن رادارگریز B-2


هوایمای b-52 در حال افکندن بمب MOP در آزمایش سال 2009

گفتنی است که اولین آزمایش این بمب غول‌پیکر در 14 مارس سال 2007 در تونلی متعلق به سازمان کاهش تهدید دفاعی آمریکا موسوم به DTRA"" در شهر "نیومکزیکو" انجام شده است.

در  اکتبر سال 2009، پنتاگون، کمک 80 میلیون دلاری برای تسریع پروژه "Massive Ordnance Penetrator" از "کنگره" درخواست کرد تا آخرین مرحله آزمایش سنگرشکن 14 تنی در سال 2012 با موفقیت انجام شود.

بمب سنگرشکن MOP چگونه کار می‌کند؟

بمب سنگرشکنی که ادعا می‌شود قرار است نیروگاه فردو را منفجر کند، می‌تواند تا عمق 60 متری زمین نفوذ کند.


عمق نفوذ MOP

پروسه شلیک بمب به این صورت است که بعد از شلیک، جنگنده نوعی "انرژی لیزری" از خود ساطع می‌کند که منعکس‌کننده سطح هدف است. بمب وارد مخروط "انرژی منعکس" شده می‌شود و به دنبال متراکم‌ترین "اشعه لیزر" می‌گردد. سپس به سمت هدف حمله می‌کند. این بمب سنگرشکن، قدرت و سختی خود را برای نفوذ به داخل سطح ترکیب کرده و تا قبل از لحظه انفجار حدود 200 فوت وارد زمین می‌شود، سپس "فیوز تاخیر" که در عقب بمب وجود دارد، کلاهک را در عمق شصت متری منفجر می‌کند.


نمودار شلیک بمب سنگرشکن GBU57

گفتنی است، از نوامبر سال 2011، 16 بمب سنگرشکن در اختیار نیروی هوایی آمریکا قرار گرفته است.

تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۹۲/۰۲/۱۷ - ۰۰:۲۸
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:

1
1


لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (0)