مرداد یا امرداد؟ یک استاد دانشگاه تاکید دارد که امرداد باید نام ماه پنجم باشد و مرداد معنای خوبی ندارد.
دکتر عبدالحمید حسابی - استاد جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران - در روزنامه اطلاعات نوشت: پنج سال قبل در تاریخ ششم امرداد ماه ۱۳۸۸ در صفحه گفتهها و نوشتهها مقالهای تحت عنوان «بنویسم امرداد» از من چاپ شد که ضمن آن با بهرهگرفتن از فرهنگ استاد دهخدا و استاد معین نوشتم که کلمة مرداد، مردنی؛ نیستی و نابودی معنی میدهد و با افزایش حرف «ا» به اول آن که نشانه «نه» است، «امرداد» میشود که معنایش بیمرگی و جاودانگی است و در صفحه ۱۷۹ جلد پنجم فرهنگ معین میخوانیم که: «امرداد یکی از امشاسپندان؛ مظهر جاودانگی اهورا مزداست»، پس حیف نیست که با حذف یک «ا» یک کلمه زیبا تبدیل به یک لغت نازیبا شود؟
بعد از این مقاله، روزنامه اطلاعات تا پایان امرداد آن سال (۱۳۸۸) تاریخ تمامی صفحاتش امرداد بود، ولی متأسفانه در سالهای بعد این سنت زیبا تکرار نشد و باز هم «امرداد» تبدیل به «مرداد» و یا بهتر بگویم زندگی و جاودانگی تبدیل به مرگ و نیستی شد!
بنابراین، امسال تصمیم گرفتم قبل از آغاز امرداد ماه با نوشتن این مقاله و یادآوری گذشته، استدعا کنم که حداقل روزنامه گرامی اطلاعات باز هم پیش گام بهکاربردن کلمه امرداد باشد.
لازم است باز هم از روزنامهها و هفتهنامهها و ماهنامهها و چاپکنندگان تقویمها و بالاتر از همه عزیزان صدا و سیما درخواست کنم که بنویسند و بگویند «امرداد»، تا این کلمه جاودانه جانشین «مرداد» مردنی شود.
و در آخر هم از والدین دانشآموزان که در ماه امرداد به دلیل تعطیلی به مدرسه نمیروند، درخواست می کنم به آنها بیاموزند این ماه که اسد (شیر) هم نامیده میشود و ماهی است همراه با خورشید فروزان؛ امرداد است نه مرداد. و بالاخره جای گله از سروران و بزرگان فرهنگ و ادب هم هست که چرا در این مورد سکوت کردهاند و هیچ تذکری نمیدهند؟