به گزارش بولتن نیوز به نقل از ایران هسته ای، دولت های غربی و طرف های مذاکراتی ایران در مذاکرات آلماتی، واکنش هایی متفاوت به نتیجه این مذاکرات نشان دادند.
«ایران هسته ای» بدون ارزیابی، متن کامل بیانیه ها و اظهارات دولت ها و اشخاص رسمی طرف مذاکره با ایران را منتشر می کند.
***
1. خلاصه اظهارات اشتون در کنفرانس مطبوعاتی در جمع خبرنگاران، 17/1/1392.
این گفتگوها هدفمند بودند و در دو روز گذشته، همانطور که گفتم ما مذاکراتی بسیار فشرده داشتیم. در واقع، ما در این گفتگوها به صورتی گسترده تر از گذشته، وارد جزئیات شدیم و این تلاش ها همچنان در این مسیر ادامه خواهند داشت. هدف از تحریم ها، آوردن فشار برای کارآمد کردن این فرایند است و من باور دارم که باید تا جایی که برای ما امکان دارد، با سختی تلاش کنیم تا اطمینان حاصل شود موفق می شویم و نتایج دلخواه را به دست می آوریم. برای نخستین بار بود که شاهد بحث و گفتگو درباره جزئیات مسائل بودیم به شکلی که سوال های مربوط در حوزه هایی که باید بحث شوند مطرح و پاسخ آن به صورت مستقیم، داده شود تا بتوانیم پیش رویم. این موضوعی بسیار مهم است ولی در خصوص مسائل اصلی، مواضع ما همچنان از هم دور است.
2. منابع غربی در 4 منبع مختلف پس از مذاکرات، اظهاراتی را از یک منبع امریکایی درباره مذاکرات آلماتی 2 نقل کرده اند. متن دقیق این اظهارات چنین است:
2-1- شش کشور (آمریکا ، روسیه ، چین ، فرانسه ، انگلیس و آلمان) موضع خود را در این مذاکرات «عادلانه و متوازن» می دانند و احتمال داد آنها موضع خود را تغییر ندهند. هیچ «فروپاشی» در مذاکرات هسته ای با ایران رخ نداده و قدرتهای بزرگ که برای مهار برنامه هسته ای ایران بر این کشور فشار می آورند قصد دارند راه دیپلماتیک را ادامه دهند.
شش قدرت جهانی برای انتخاب بهترین روش برای تعامل با این منازعه که به وقوع جنگی جدید در خاورمیانه تهدید می کند به زمان نیاز دارند. پیشرفت زیادی حاصل نشد اما (مذاکرات) از بین هم نرفته است. ایران احتمالا در آینده با تحریمهای اقتصادی بیشتری مواجه خواهد شد و دولتهای غربی برای تشدید فشارها بر این کشور تلاش می کنند اما گفت نشانه های مثبتی در گفتگوهای آلماتی وجود داشت. گفتگوها بین ما بسیار طبیعی تر و اساسی تر از گفتگوهای گذشته بود.[1]
2-2- ایوان واتسون، گزارش سی ان ان از آلماتی، 18/1/1392: یکی از مقامات ارشد آمریکایی به من گفته که بر خلاف برخی ناامیدی ها از موضع ایرانی ها، اینکه ایرانی ها خواستار چیزهای زیادی بودند و پیشنهادهای کمی دادند، بر خلاف این در خلال مذاکرات، مذاکرات صادقانه و آزادی بین دو طرف به وجود آمد.در حقیقت این مقام ارشد آمریکایی به ما گفت که دکتر سعید جلیلی مذاکره کننده هسته ای ایران بیش از نیم ساعت به صورت پرسش و پاسخ با مقام ارشد آمریکایی در این مذاکرات گفتگو کرد.
2-3- گزارش خبرگزاری رویترز از آلماتی ، 17/1/1392: یک مسئول بلندپایه آمریکایی روز شنبه اعلام کرد هنوز مشخص نشده است دور جدیدی از گفتگوهای هسته ای با ایران پیش از انتخابات ریاست جمهوری این کشور برگزار خواهد شد یا نه. پس از دو روز گفتگوها در آلماتی پایتخت قزاقستان که هیچ نتیجه ای نداشت ، این مسئول آمریکایی درباره اینکه آیا نشست دیگری پیش از انتخابات ایران برگزار خواهد شد یا نه گفت :« نمی دانیم ، بعید نیست.»
2-4- جرج جان، گزارش ای پی از نیویورک، 17/1/1392. یک مقام ارشد امریکا اشاره کرد که مقامات ایران پیشنهاد پنج به علاوه یک را در زمینه لغو محدود تحریم ها در ازای تحقق خواسته آنها مبنی بر توقف غنی سازی 20 درصدی اورانیوم ، در نشست ماه گذشته طرفین، یک «نقطه عطف » توصیف کرده اند. این مقام امریکایی خاطرنشان کرد دولت امریکا از این که این لحن در مذاکرات آلماتی دو مطرح نشد ، ناامید شده است.
3. موضع روسیه از زبان سرگی ریابکوف در گفت وگو با خبرگزاری ایتارتاس در آلماتی، 17/1/1392.
- به اعتقاد روسیه همه حقوق ایران از جمله حق غنی سازی اورانیوم باید در ازای کنترل و نظارت آژانس بین المللی انرژی هسته ای بر برنامه هسته ای این کشور به رسمیت شناخته شود. از جنبه انتظارات ایرانی ها ، آنها از موضع کشورهای غربی ناامید شدند. ما نیز ناامید شدیم. روسیه معتقد است باید همه حقوق ایران از جمله حق غنی سازی اورانیوم آن در ازای نظارت و کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران، به رسمیت شناخته شود.» «روسیه به وضوح اعلام می کند که به رسمیت شناختن همه حقوق ایران در معاهده «ان پی تی» از جمله حق غنی سازی اورانیوم در ازای نظارت و کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران ، الگوی نهایی است. این الگو می تواند تا هر سطحی گسترش یابد.» ما معتقدیم اگر چنین توافقی صورت گیرد، همه تحریم ها باید لغو شود.» روسیه از این که پنج به علاوه یک و ایران در این دور از مذاکرات به پیشرفتی دست نیافتند ، متأسف است. ما در ارتباط با کار و فضای گفتگوها ، حرکت روبه جلو داشتیم اما متأسفانه نتوانستیم مواضع دو طرف را درباره بسیاری از جنبه ها هماهنگ کنیم. تا کنون یافتن نقاط مشترکی که بتوان گفت سرانجام به پیشرفت هایی رسیدیم ، تقریبا دشوار بوده است.» با توجه به چندین دور مذاکرات، روسیه به این ارزیابی رسیده است که مذاکرات شکل یک دور باطل را پیدا کرده است. ما در آلماتی نمی توانیم به مصالحه دست یابیم.» روسیه مخالفت سیاست شرکای غربی خود برای اعمال تحریم ها علیه ایران است.» ما معتقدیم که در روند مذاکرات هیچ گونه وقفه ای نباید وجود داشته باشد ، ما تقریبا تجربه دشواری داریم از این که گفتگوها به شکلی نامنظم و ناپیوسته برگزار می شود. دو دور نشست در آلماتی نمونه ای از نوع دیگری از کار است ، نمونه ای از پیشرفت و تحرک درحال انجام. »
4. بیانیه یووال اشتینیتز وزیر امور راهبردی اسرائیل[2]:
زمان آن رسیده است که جامعه بین المللی موضع شدیدتری در برابر ایران اتخاذ کند و به مقامات این کشور به صراحت تذکر دهد که نمایش مضحک مذاکرات در حال پایان یافتن است. بدون یک تهدید ملموس و جدی که در آن یک جدول زمانی کوتاه مدت، شفاف و قطعی نیز پیش بینی شده باشد، متلاشی کردن برنامه هسته ای ایران غیرممکن خواهد بود.
5. بیانیه ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس، 18/1/1392.[3]
انگلیس به همراه دیگر شرکای عضو گروه پنج به علاوه یک با حسن نیت و برای مذاکره با ایران روانه قزاقستان شد. بحث های طولانی درباره برخی مسائل صورت گرفت، اما هنوز اختلافات گسترده ای بین دو طرف وجود دارد. موضع کنونی ایران از آن چه که برای دستیابی به گشایش دیپلماتیک در مسئله لازم است بسیار دور است. «ما از ایران می خواهیم که به دقت مشخص کند که آیا خواستار ادامه وضعیت کنونی و تشدید فشارها و افزایش انزوای خود است یا این که می خواهد در مذاکره ای جدی وارد شود.