با رشد روزافزون جمعيت و افزايش سطح رفاه در جوامع بشری، دفع زباله و مواد زايد آلي در طبیعت و محیط زیست به يك مشكل بزرگ تبديل شده است. شهرستان میانه نیز از این مشکل در امان نبوده و توجه مسئولان را میطلبد.
امروزه حل این چالش زیست محیطی به سه روش سوزاندن، دفن در محلهاي خاص و بازيافت انجام مي پذيرد. از بین این روشها، شیوه بازيافت علاوه بر اينكه در حفظ محيط زيست و كاهش آلودگي موثر است، ميتواند مواد زايد را به عنوان مواد خام، مجددا در چرخه مصرف قرار دهد و از تخريب بيشتر محيط زيست پيشگيري كند و همچنین در مقوله اشتغالزایی هم میتواند کمک بزرگی را بنماید.بازیافت زبالههای شهری، لجن فاضلاب، پسماندهای کشاورزی، بقایا و اجساد گیاهان غیرآوندی، مواد زاید کشتارگاهها و کارخانههای کنسرو ماهی در بعضی از شهرهای کشورمان در حال انجام است و منجر به تولید سه نوع محصول زیر میشود:
1) حدود 30% از پسماندها به سوخت RDFتبدیل میشود که در کورههای کارخانههای سیمانسازی بعنوان سوخت جایگزین مصرف میشود. این طرح علاوه بر حل معضلات زیست محیطی به صرفهجویی سوخت نیز کمک مینماید.
2) حدود 30% از این پسماندها مثل پلاستیک، کاغذ و غیره قابل بازیافت بوده و مجددا به چرخه مصرف برمیگردند. بدین ترتیب با احداث کارگاههای بازیافت ضمن ایجاد اشتغال از هدرروی مواد هم جلوگیری به عمل میآید.
3) تقریبا 40% از پسماندها را میتوان به کمپوست و ورمیکمپوست تبدیل نمود که نوعی کود ارگانیک میباشند. تهیه کمپوست و ورمیکمپوست از زباله های شهری و لجن فاضلاب راه مفیدی برای مصرف مجدد و دفع بهداشتی این مواد است. کمپوست را می توان به جای کود حیوانی مورد استفاده قرار داد. این کود یکی از عالیترین کودها برای مصارف کشاورزی به شمار میرود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان استفاده از این کود را دارند. منیزیم و فسفات موجود در این کود سبب آبرفتی شدن خاکهای کشاورزی و جذب سریعتر مواد مغذی درون خاک میشود.
اميد است که در شهرستان میانه با تدابیر و هم اندیشی مسئولان و همکاری ارگانهای مختلف شهرستان، با اجرای این طرح به حفظ محیط زیست سالم و پایدار، این نعمت الهی، کمک نموده و به حل چالش بیکاری در سطح شهرستان یاری نماییم. چون با مدیرگروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست صحبت که میکردیم، ایشان میگفتند که با اجرای این طرح حداقل 2000 نفر میتوانند در این بخش مشغول به فعالیت شوند.