فراموش کردم
اعضای انجمن(325) مدیریت انجمن
جستجوی انجمن
کاظم احمدی (afk123 )    

مرثیه ای برای یار مهربانم!

درج شده در تاریخ ۹۴/۰۹/۲۰ ساعت 22:27 بازدید کل: 985 بازدید امروز: 969
 

 گویا امروز؛ این مکان ؛ ایستگاه غم و بغض دوباره ی من است.

بوی آشنا و غلیظ دود دوباره مشامم را پر کرده است.

چشم های نگرانی که آینه ی شعله های اوج گرفته شده اند با لب های خشک و ناتوانی که هاج و واج آرزو میکنند کاش میتوانستند همه ی حریق  را به یک باره فرو  ببلعند.و هر آنچه را که طعمه ی حریق شده است را نجات و رهایی دهند

تکه هایی از آتش گرم که کف دستان کودکان را به درد و سوزش ثمر میبخشد؛و تکرار  طنین کلمه ی “چرا” در ذهن تمام کسانی که صف کشیده اند و سراپا تماشا شده اند.و زبانه هایی شعله ور که گمان میکنند با قد علم کردنشان میتوانند زبانی را در خود خاکستر کنند...

همه ی اینها نشانگر این است که امروز “من” دوباره تکرار میشوم. ...وحشت آشنایی از یک طغیان دوباره ی بیداد مرا در جایم میخکوب کرده است...آشنای زمانهای دورم..زمانی که در آندلس و فلسطین بودم*؛ زمانی که در روم بودم*؛روزگاری در هند*؛مدتی در شوروی در کنج خلوتی به صورت پنهانی؛ حتی کمی قدیم تر ها ؛ 2400 سال پیش *و کمی هم این نزدیکی ها در خنکای  می سالهای نه چندان دور*..و...و امروز این مکان ایستگاه دوباره ی من است.نام من تاریخ است و اینجا آذربایجان 26 آذر 1325

 

کتاب سوزی

 

کتاب سوزی :

کتاب سوزی چیست؟ این که این ترکیب به صورت ترکیبی که امروزه در عصرما بار معنی خاصی را با خود به دنبال میکشد، خود قصه ی حزن انگیز ی است، اما چه میشود کرد که کتاب سوزی به صورت یکی از ارکان ننگین هر تهاجم بدل شده است.

کتاب سوزی کمر بستن به نابودی برخی از کتاب هاست که نسبت به موقعیت مکانی و زمانی مختص به خودش اتفاق می افتد. کتاب سوزی ها ؛هدف مند و معمولا طبق مراسم و آئین های مخصوصی صورت میگیرد

 

چرا کتاب ها سوزانده میشنود؟

محرک سوزاندن کتابها میتواند عوامل بسیاری باشد.مثلا در کتاب سوزان کتب یهود به دست ناری ها میتوان نفرت و نژاد پرستی را مقصر دانست یا در کتاب سوزان کتب مسلمانان به دست مسیحیان در فلسطین و شام علت دیدگاه ایدئولوژیک خاص نسبت به یک دین مشخص میتواند باشد؛ یا کتاب سوزی که پادشاه چین “هوانگ تی” انجام داد نقش سلیقه را دخیل دانست..و مثالهای بسیاری از این دست.

اما اینکه چرا کتابها سوزانده میشوند؟

چرا همه ی این محرک ها در سوزاندن کتاب ها عینیت پیدا میکنند؟ شاید جواب یک کلمه است و آن هم اینکه از کتاب “فکر” می زاید و از فکر هم “فعل”.. اصولا هر آنچه که به نام نوشته بر روی کاغذ آورده میشود ناگاه با خود تاثیرگذاری نیز می آورد و آنگاه که این نوشته پشتوانه ی نویسنده ی مجرب و صاحب علمی را با خود همراه داشته باشد مطمئنا خود را مجهز به سلاح نا ملموس نفوذ میسازد که هر کتاب ستیزی هم از تاثیر نفوذ خرد بر روی  خواننده اش غافل نیست.

اما  این کتاب سوزی ها چه تاثیراتی داشته و میتواند داشته باشد. حالتی را تصور کنید جریان برق تمام زمین برای همیشه قطع شده است.چه پیش می آید؟ انسان به عصر حجر بر نمی گردد؟ به سرعت.همه ی کارها با دست انجام میگیرد.شاید دیگر هرگز نتوانید پیتزا بخورید؛طعم برخی از غذاها و نوشیدنی ها تبدیل به خاطره کم رنگ شده و سپس به کل از یاد میرود.موبایل و اینترنت و کامپیوتر تبدیل به داستانهای افسانه ای میشوند که برای فرزندانتان تعریف خواهید کرد..شاید برایتان جالب باشد که بدانید قرون وسطی چگونه به وجود آمد و چرا اصولا به کسی که فکر و عمل اش قدیمی است اصطلاحا قرون وسطایی میگویند؟.سرزمین روم و یونان تمدن های بسیار پیشرفته و درخور توجه ی داشته اند.مدنیت و علم غالب شده و شعور وتفکر جریان جالبی داشت.تا اینکه طی سالهای پیا پی اقوام وحشی  و مهاجم اروپایی حمله به این مکان را آغاز کردند و در آخر توانستند روم را تصرف کنند؟نتیجه ی این حملات چه شد؟ تمامی آن همه تمدن شهر نشینی تجارت مراکز آموزشی خاموش  شدند.و بشر دوباره به قبل برگشت .دوباره روستا نشین شد و نظام فئودالی حاکم شد...و قرون وسطا تشکیل و تا مدتها ادامه پیدا کرد.بشری که میتوانست به جلو حرکت کند چند قرن به عقب برگشت.

تاثیرات مدنی و اثرات انکار ناپذیر روانی و عقب گرد نسل بعد از هر کتاب سوزی؛ آزار دهنده و غم انگیز است.کتاب در تاریخ بسیار مظلوم واقع گردیده و این در حالی است که عنوان غذای روح را با خود دارد.حال تصور کنید چه بر سر مردمانی که بر اثر کتاب سوزی های خودکامگان دچار قحطی و گرسنگی فرهنگی شده اند  می آید؟

 

 

  • اشاره به کتاب سوزی کتب مسلمانان در شام و فلسطین وآندلس به دست مسیحیان که در شام و فلسطین نزدیک به 3 ملیون کتاب و در آندلس 80 هزار کتاب به آتش کشیده شد.
  • اشاره به آتش کشیدن کتب ارشمیدوس
  • اشاره به آتش کشیده شدن کتابخانه ی بزرگ ولابی در هند در سال های  475-775 
  • اشاره به کتاب سوزی های مخفیانه در روسیه
  • اشاره به سوزانده شدن کتب پورتاگوراس فیلسوف سوفسطایی
  • اشاره به کتاب سوزان نازی ها در 11 می 1933
  • اشاره به کتاب سوزان 25 آذر 1325 در آذربایجان در زمان پهلوی
  •  

     پی نوشت:

    مدتی بود قصد داشتم برای سالروز فاجعه 26 آذر، مطلبی آماده و منتشر کنم. بعد از کمی جست و جو در فضای مجازی فقط چند مطلب معدود موجود بود که همگی فقط شرح ما وقع کرده بودند و بدون تحلیل یا نقد این حرکت.

    تا اینکه این موضوع را با یکی از دوستان بزرگوار واندیشمندم مطرح کردم و یکی دو روز بعد ایشان این متن حاضر را که نوشته خودشان هست را برایم ارسال کردند، و بنده بدون هیچ کم و کاستی آن را در اختیار شما قرار میدهم، امیدوارم که مفید واقع شود.

     

    این مطلب توسط سعید کریمی. بررسی شده است. تاریخ تایید: ۹۴/۰۹/۲۰ - ۲۲:۳۴
    اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر

    1
    1


    لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
    فراموش کردم
    تبلیغات
    کاربران آنلاین (0)